Aer conditionat Iasi: cum sa curatati si sa intretineti corect unitatea de AC

Aer conditionat Iasi: cum sa curatati si sa intretineti corect unitatea de AC

In zilele calduroase de vara, unitatea de aer conditionat este o adevarata salvare pentru a va mentine confortul termic in interiorul casei. Cu toate acestea, pentru a va asigura ca acest aer conditionat Iasi functioneaza optim pentru o durata lunga de viata, este foarte important sa apelati la diverse trucuri si reguli de intretinere a dispozitivului.

cel mai bun aer conditionat Iasi

Intretinerea adecvata a aparatului de aer conditionat poate sa va ajute in cazul prevenirii problemelor comune, precum ar fi:

 • scaderea eficientei;
 • cresterea costurilor de energie;
 • cresterea nivelului de zgomot;
 • defectarea prematura a echipamentelor.

In cele ce urmeaza vom explora diverse metode corecte de curatare si intretinere a unitatilor de aer conditionat. Exista niste pasi esentiale pe care trebuie sa ii luati in considerare pentru a va putea bucura de performantele acestui dispozitiv muta vreme de la achizitie.

Cu toate acestea, multi proprietari de case nu stiu sa intretina corect aceste aparate, cu toate ca-si doresc performante impresionante de la ele. In cazul in care unele probleme de la nivelul lor nu vor fi remediate, exista posibilitatea ca acestea sa va puna in pericol sanatatea.

Curatarea filtrelor de aer conditionat Iasi

Primul pas foarte important pentru intretinerea unitatilor de AC este curatarea filtrelor de aer. Acestea trebuie sa fie curatate macar o data la cel putin doua saptamani, mai ales in timpul sezonului de utilizare, in special vara.

Filtrele pot sa fie curatate cu ajutorul unei perii moi, a apei calde si sapunului. Dupa curatarea filtrelor, asigurati-va ca acestea sunt complet uscate inainte de a le pune la loc in unitatea de aer conditionat.

De asemenea, exista si filtre de aer lavabile care pot sa fie curatate si refolosite de foarte multe ori. In cazul in care unitatea dumneavoastra de aer conditionat prezinta un astfel de filtru, asigurati-va ca il veti curata cel putin o data pe luna. Verificati-l regulat pentru a va asigura ca este o stare buna pentru evitarea eventualelor probleme.

Verificati nivelul de refrigerat

Aparatele unitatilor de AC au un refrigerat, care este esential pentru buna functionare a aparatului. In cazul in care nivelul de refrigerat este mult prea scazut, atunci unitatea poate sa fie suprasolicitata  si va putea impune reparatii costisitoare.

Verificati constant nivelul de refrigerat. Se recomanda ca acest lucru sa fie realizat macar o data pe an. Unii producatori vor specifica perioada in manualul de utilizare a dispozitivului.

Curatarea exterioara a unitatii de aer conditionat Iasi

Unitatea exterioara a aerului conditionat poate sa fie expusa la diverse elemente externe, precum:

 • ploaia;
 • praful;
 • murdaria;
 • poluarea.

In cazul in care unitatea exterioara este acoperita de mult praf si murdarie, aceasta nu va functiona la capacitatile sale maxime. Astfel, va fi necesara o curatare profunda pentru a-i restabili performantele.

Inainte de a incepe procesul de curatare, este important sa opriti unitatea si se o deconectati de la resursele de energie la care a fost cuplata. Apoi, curatati cu atentie toate elementele exterioare ale unitatii prin intermediul unei carpe sau perii moi. Dupa ce ati terminat curatarea, lasati unitatea sa se usuce complet inainte de a o porni din nou.

Intretineti cosurile de drenaj

Apa condensata din interiorul unitatii de aer conditionat va fi colectata de catre cosurile de drenaj, care trebuie sa fie curatate periodic. In cazul in care acestea sunt blocate sau nu functioneaza corect, apa poate sa se acumuleze in unitatea de aer conditionat si sa provoace daune suficient de grave pentru aparat.

Atunci cand doriti sa curatati cosurile de drenaj, este nevoie sa opriti unitatea de Ac si sa scoateti cosurile din unitate. Cu mare atentie si o solutie potrivita de curatare, curata aceste elemente cu atentie si puneti-le la loc doar dupa ce s-au uscat complet.

Cand trebuie sa inlocuiesti bateria unui AC Iasi?

Bateria de control este o componenta a unitatii AC si trebuie sa fie inlocuita intr-un mod regulat. In functie de modelul de aer conditionat, bateria trebuie sa fie inlocuita in fiecare an sau la fiecare cativa ani de zile, in functie de detaliile oferite de catre producatori.

Inlocuirea este un proces foarte simplu si poate sa fie realizata chiar de catre dumneavoastra sau de un tehnician calificat.

Verificati componentele electrice

Componentele electrice ale unui aparat de aer conditionat Iasi fac posibila functionarea dispozitivului si este o alta parte a intretinerii. Acestea pot fi:

 • contractorul;
 • releul;
 • condensorul.

Ele trebuie sa fie verificate periodic pentru a va asigura ca functioneaza intr-un mod corect. In cazul in care aveti indoieli cu privire la starea componentelor, puteti sa apelati la ajutorul unui specialist pentru o inspectie profesionala.

Siguranta dumneavoastra in timpul intretinerii unitatii de AC

Inainte de a incepe orice fel de intretinere sau reparatie, este foarte important sa va asigurati ca ati luat toate masurile necesare de precautie pentru a va proteja in cazul situatiilor necontrolabile. Astfel, asigurati-va ca aparatul este deconectat de la sursa de alimentare inainte de a incepe curatarea si verificarea componentelor.

De asemenea, asigurati-va ca sunteti echipat cu anumite echipamente de protectie personala adecvate, precum ar fin niste ochelari de protectie si manusi speciale, pentru a evita eventualele accidente sau rani.

Imbunatatiti eficienta energetica a aparatului de aer conditionat Iasi

Curatarea filtrelor de aer si a unitatii exterioare sunt doua aspecte de neevitat atunci cand vine vorba despre procesul de intretinere a aparatului de aer conditionat. Un filtru curat va contribui activ la eficientizarea aparatului.

In plus, va reduce costurile de energie, iar aerul va avea posibilitatea de a circula mai usor, crescand eficienta energetica.

Programati inspectii profesionale periodice

In ciuda tuturor masurilor de intretinere pe care le puteti lua, unitatea de aer conditionat poate avea nevoie de o inspectie profesionala periodica pentru a identifica orice problema si a preveni anumite defecte.

In general, se recomanda sa programezi cel putin o inspectie profesionala pe an, in special inainte de a incepe sezonul fierbinte. Un tehnician calificat poate sa identifice problemele mai ascunse ale unitatii AC, precum ar fi scurgerile de refrigerat sau alte defecte de la nivelul componentelor electrice, care poate oferi sfaturi utile pentru intretinerea adecvata a dispozitivului.

Acestea fiind spuse, intretinerea adecvata a unitatii de aer conditionat Iasi este important pentru a asigura o functionare optima si o durata de viata indelungata a dispozitivului.

Intrebari frecvente despre aer conditionat Iasi

 • Ce este un aparat de aer conditionat?

Un aparat de aer conditionat este un dispozitiv care regleaza temperatura, umiditatea si circulatia aerului intr-o camera sau intr-o cladire, pentru a crea un mediu confortabil pentru oameni sau pentru a mentine conditii optime pentru anumite procese sau echipamente.

 • Cum functioneaza un aparat de aer conditionat Iasi?

Aparatele de aer conditionat functioneaza prin preluarea aerului din incapere, racirea sau incalzirea acestuia prin intermediul unui compresor si a unui evaporator, dupa care aerul racit sau incalzit este suflat inapoi in incapere prin intermediul unui ventilator.

 • De ce este important sa intretin aparatul de aer conditionat?

Intretinerea regulata a aparatului de aer conditionat asigura o functionare eficienta si sigura, reduce costurile de intretinere si prelungeste durata de viata a aparatului. In plus, intretinerea poate preveni probleme de sanatate, cum ar fi cresterea bacteriilor si a mucegaiului in filtrele murdare ale aparatului.

 • Cum pot sa intretin aparatul de AC Iasi?

Pentru a intretine un aparat de aer conditionat, trebuie sa curatati sau sa schimbati filtrele la fiecare 1-3 luni, sa indepartati orice murdarie sau praf din ventilatoare si din exteriorul unitatii, sa verificati nivelul freonului si sa inlocuiti orice piese uzate sau deteriorate.

 • Care este diferenta dintre modurile de functionare ale aparatelor de aer conditionat (racire, incalzire, ventilatie, dezumidificare)?

Modul de racire este folosit pentru a scadea temperatura din incapere, in timp ce modul de incalzire este folosit pentru a o creste. Modul de ventilatie doar circula aerul din incapere, fara a incalzi sau a raci aerul, iar modul de dezumidificare elimina excesul de umiditate din incapere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri pentru a ne asigura ca obtineti cea mai buna experienta. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati Pagina Politicii de Confidentialitate.